Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

ČT: rok 2014 byl nejteplejší v historii, ale co s tím máme proboha dělat?

Podle posledního vědeckého vyhodnocení se globální oteplování nezastavilo a už vůbec nepřešlo v ochlazování.   Avšak i nadále se zdá (mně),   že  česká společnost pořád  jakoby neví, jak s touto informací naložit. A to  se  projevuje i v médiích, například   v České televizi.

V půli ledna zprávu  oznámily americké úřady Nasa a NOAA, a už dříve totéž zveřejnili  i Japonci. Podle ohlasů z různých stran sám fakt není až tak moc důležitý, důležitý je spíše dlouhodobý vývoj, samotný rekord byl překonán jen o fous. 

Není to tedy žádná bomba, žádné překvapení, trend prostě pokračuje.

Nicméně  i potvrzení trendu je důležité, psát a mluvit by se o tom mělo.  

Reklama

Je to totiž trend naprosto zásadního významu.   

 Jak to viděly Události ČT

ČT přinesla zprávu  16.1.  v pátek večer v Událostech.  A věnovala jí celkem i dost času – skoro dvě minuty.  To je docela dost – na Českou televizi.  A když jsem začal u televize nespokojeně mručet, moje žena mi to hned připomněla:  „Co funíš,  vždyť to tam dali,“ pravila… Na to já  musel říci: „Jo –  to beru  ( že to tam dali) ,   ale bezpochyby jde i o to, jak  ten čas využili.  CO řekli,  jak se jim  podařilo  problém vystihnout a  co jsme se my klimaignoranti, respektive diváci, dozvěděli.“

 Hlavní  fakt  oznámila moderátorka   Augustová  třemi větami.   Pak následoval s téma rozvíjející reportáží Martin Řezníček . .  Viz:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/215411000100116

 

Inkriminovanou zprávu vysilali cca ve 45. minutě.

Zatímco Augustovou beru , Řezníčka už  ne! (Respektive to, co říkali, ovšem.)

Reportér ČT  pojednal reportáž o situaci v Bostonu, který už je ohrožen stoupající hladinou moře, jako svého druhu  zajímavost do technického magazínu.  Celé to podle mě vyznělo dosti  optimisticky a spíše chlácholivě, jako že „ono to globální oteplování probíhá,   ale nebude to zase takový problém. Bude to drahé,  to ano, (ale Američani si to přece mohou dovolit, ne?)  A s trochou toho  optimismu, praktičnosti a technického důvtipu se to nakonec nějak poddá…“

 Nemohu říci, že bych s takovým viděním situace souhlasil.   

 ČT míjí cíl  

 

Především si myslím, že ten pocit, který se  tady navozuje – tj. že bude možné se na to oteplování   nějak  adaptovat, nevidím  jako opodstatněný.  Většina odborníků říká, že to nepůjde nebo že by bylo extrémně riskantní se o to pokoušet (jak se adaptovat na takřka či úplně neobyvatelnou planetu, že ).  To zásadní v problematice globálního oteplování je, že  chceme-li zabránit  nejhoršímu, (respektive nechceme-li se pouštět do naprostého hazardu s pravděpodobně velmi špatným koncem)  musíme zřejmě téměř docela omezit emise oxidu uhličitého tj. přestat pálit fosilní paliva – uhlí a ropu.   To v té zprávě  zmíněno nebylo a to je myslím chyba.  

 Vidím tady ale ještě jednu vadu na kráse.  V reportáži se uvádí  známý  a  jasný fakt,  že v důsledku globálního oteplování stoupne hladina  moří, a  nějak zvládnout toto stoupání  v praxi  nejspíš nebude  žádná brnkačka ani  pro bohaté země.  Natož pak pro chudé, dalo by se dodat. A když  už si tedy ČT  vybrala stoupání hladin moří jako problém, způsobený  globálním oteplením, bylo by asi vhodné připomenout, že se věc  netýká jen východního pobřeží severní Ameriky, ale všech zemí.  Bohatá Amerika si  může leccos dovolit, stavět hráze nebo vymýšlet nějaká ještě lepší řešení, jako možná budou  tato bostonská,  ale jak se budou chránit ti chudí? Jak to udělají Bangladéšani? Nebo Afričani?  Kdo jim zaplatí jejich hráze? Zvláště když ti chudí nic nezavinili.  Jejich emise jsou skoro nulové. Naopak americké emise na hlavu  jsou nejvyšší na světě.  Bylo by logické, aby to byli právě Američani, kdo to těmto chudým zaplatí (když to do značné míry zavinili). Pokud si Američani „za svoje“ postaví hráze a ostatní chudé národy se v tom nechají plácat, alespoň pro mě je to velký etický problém a myslím, že by si toho mohla  všimnout i Česká televize, když dává příklad optimistického přístupu k věci.

Ale abych příliš nepopulárně neteoretizoval a nekritizoval, dám raději pár ještě nepopulárnějších nevyžádaných rad na téma  “ co bych jako samozvaný externí dramaturg ČT doporučoval“ v pokrytí tohoto problému.  Nabízí se třeba

 Varianta 1 – Pohled do historie. 

Kdo co kdy říkal o klimatu a oteplování.  Vybrat  z archivu  různé výroky a ono by se vidělo. (Ano, možná by stačilo vzít výroky Václava Klause).   Na to by asi   musela navázat  otázka, jak se mohlo stát, že ve významných funkcích působil  takhle zaslepený člověk,  jestli to je normální a  jestli máme očekávat v budoucnu ještě některé podobné omyly.   Na závěr by se třeba mohl Václav Klaus nebo aspoň Hynek Fajmón, Klausův následovník,  za svoje bludy omluvit.  

 Varianta 2 – Pohled do naší budoucnosti. :

Slovo by po letech  zase jednou mohli  dostat naopak lidé z politiky či z nevládních organizací, kteří mají nějaké recepty na řešení klimatických změn.  Já  jich takových u nás moc neznám, z vládních stran by to byl asi Vladimír Špidla, pak asi někdo ze  Zelených a někdo  z Bursíkova LESa.   Do televize je možné pozvat i ekoaktivisty (oni vám to studio nevyzkratují, nebojte!) třeba z hnutí Duha, kteří se  už řadu let snaží o to, abychom v tomto punktu nezůstali úplně mimo. 

 Varianta 3 –  Pohled do globální budoucnosti :

To by asi bylo nejdůslednější. Globální problém – globální pohled.   Klidně by se mohl použít příklad Bostonu, ale pokračovat otázkou,  jestli by do budoucna bylo přijatelné se snažit pouze o adaptaci  . Čím se dostaneme k tomu nejpodstatnějšímu: jak omezit emise oxidu uhličitého.  Mohlo by se říci, že o tom, jestli se to povede,   asi rozhodne summit v Paříži  (má být tuším letos v prosinci). 

Varianta 4 – Technicko-energetický pohled.  

ČT by se také mohla sama  zamyslet nad tím, jestli třeba něco nevyplývá  z faktu, že bude třeba  přestat pálit uhlí a ropu. Mohla by ČT říci něco konstruktivního například o obnovitelných zdrojích, o nichž zatím mnoho dobrého nepronesla,  anebo o úsporách energie. Ono  úspory nejsou populární, ale zase by ČT měla nehynoucí zásluhu, to má historicky větší váhu než popularita.  

 A když už jsem u těch nevyžádaných rad, ještě bych měl jednu  radu pro Českou televizi, úplně zadarmo:

Milá ČT, pokud máte problém se zpravodajstvím o globálním oteplování a změnách klimatu, nevyznáte se ve věci, nevíte jak se k tomu postavit, možná by neškodilo snížit   počet  redaktorů, kteří se zabývají monitorováním provozu  sněžných děl na našich horách ze  100  na  99   a  přijmout  někoho aspoň  na půl úvazku  na globální ekologické problémy.