Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Česká televize klimaticky mlčící a spící

Jak se liší britské a české zpravodajství o poslední vlně veder

Když další mohutná vlna veder zasáhla v půli července západní Evropu, přitáhlo to  samozřejmě  zpravodajskou pozornost po celém světě. Nezajímaly se jen španělské, francouzské nebo britské televize, ale i ta naše, Česká TV. Celkem náhodou jsem v jednom dni sledoval  zpravodajství o vedrech a požárech jak v České televizi, tak na internetových stránkách britské veřejnoprávní stanice BBC. Rozdíl v pojetí si říká o  zaznamenání.

Jak to vidí ČT

Česká televize věnovala 17.7. večer v Událostech vedru celkem tři minuty, což není málo. Začíná tímto shrnutím ze studia: „Už více než 14 000 lidí se muselo evakuovat kvůli požárům na jihozápadě Francie. Oheň se stále šíří i ve Španělsku. Vlna veder na jihu Evropy ale postupně slábne a začíná se přesunovat severněji. Teploty kolem 40° C poprvé v historii očekává Británie“.

Následují reportážní záběry z Francie, vidíme, že hasiči hasí lesní požáry. Evakuace turistů z prázdninových destinací. Přímý komentář šéfa hasičů z Francie a pokračujeme Španělskem. Požáry v okolí Malagy, evakuace. V reportážních záběrech hovoří lidé postižení požárem.

Po Španělsku se vracíme do českého studia,  meteorolog a klimatolog Michal Žák  mluví o velké Británii: „ Není vyloučeno, že země zažije i svou první čtyřicítku, v ohrožení je každopádně celostátní rekord a … šokující jsou noční teploty.“

Ve zprávě se ještě dozvíme,  jak britská zdravotnice varuje před zdravotními důsledky horka a zprávu končí předpověď pro Česko, kde má brzy být také velké vedro.

O globálním oteplování nepadne jediné slovo.

A jak to pojalo BBC

BBC má zprávu  zaměřením podobnou, ale poněkud obsažnější a bohatší. Uvádí například  počet obětí, který se odhaduje na 1000, a zmiňuje některé tragické případy konkrétně.

Přináší také komentář  španělského premiéra Pedro Sancheze, který řekl: „Klimatická změna zjevně zabíjí. Zabíjí lidi, zabíjí náš ekosystém, biodiverzitu“.

BBC také připomíná  širší souvislosti. „Vlny veder se staly častější, intenzivnější a trvají déle kvůli lidmi zaviněné klimatické změně. Teplota na Zemi od počátku průmyslové revoluce už stoupla o 1.1 stupně Celsia a teploty budou stoupat dále, dokud vlády po celém světě nepodniknou  kroky k omezení emisí.“

A nakonec BBC dává  ještě slovo vědci ze španělské univerzity, který říká, že vlny veder se brzy stanou normou. „V příštích letech se nemůže  stát,  že by teploty dál nerostly,  takže vlny veder budou četnější a  běžnější po celé Evropě.“

Tiché popírání

Možná není 100%  spravedlivé  obě zprávy srovnávat.  Tu českou vysílala televize ve zprávách,  britská je z webových stránek BBC. Ale situace je srovnatelná a úkoly obou institucí téměř totožné. Výkony se liší.

Česká televize, od níž mnoho lidí stále očekává přesné a úplné zpravodajství, mluví o vlně veder jako o jakési události, která přišla z neznáma, náhodně a bez příčiny. Chvílemi se až zdá, že ČT se přímo snaží příčinnou souvislost neuvádět, přitom podle světových vědců jsou příčiny a následky jasné:

1. Spalování fosilních paliv uhlí a ropy způsobuje

2. globální oteplování, což vnáší do počasí

3. vlny veder, které dále způsobují

4. různé problémy v zemědělství (lesnictví) i ve zdravotním stavu lidí a v dalších oblastech ve společnosti.

O těchto souvislostech BBC nepochybuje a na rozdíl od ČT považuje za vhodné a důležité je připomínat. S tak rozdílnými  přístupy  se nemůžeme divit, že v Británii jsou občané  o globálních ekologických problémech o hodně informovanější než lidé u nás a lépe také chápou způsoby, jakými by se tyto problémy daly řešit. Naopak v Česku – také vinou ČT – jsme do značné míry ve vědomostním stínu, mnozí lidé dosud nechápou, proč vůbec EU přichází s nějakým Green Dealem a proč to je všechno vlastně tak naléhavé.

Vědí, co činí?

Těžko říci, proč to ČT takhle dělá.  Já to  nevím.  (Žádný Klaus je už snad peskovat nebude?!)  Ale od veřejnoprávní televize bych rozhodně čekal lepší výkon.   Je jistě dobře, že ČT už do studia nevodí  „skeptiky“,  aby „diskutovali“ s vědci.  Ale tohle tiché zamlčování nebo podceňování problému také nepřináší nic moc dobrého.  Globální oteplování a změny klimatu představují dlouhodobě snad nejdůležitější problém, který lidstvo má.  Neřekl bych, že je dobré, když ČT o těchto záležitostech mluví spíš jako o nějaké náhodné kuriozitě a teplotní rekordy ohlašuje se shovívavým úsměvem, vyhrazeným jinak pro pohodové zprávy z oblasti zábavy a sportu. 

https://www.bbc.com/news/world-europe-62206006

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/222411000100717/

Reklama