Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Co dobrého nám přinese Covid-19?

Návrat vědy nebo kalamitní kapitalismus?

Bezpochyby i dnes platí, že to špatné (zde pandemie) je vždy i pro něco dobré. Ale co dobrého, prospěšného by mohla dodat ta momentální celosvětová epidemie Covid-19? Možná by to mohl být návrat rozumu a úcty k vědě. Vyplývá to aspoň z ankety, kterou před pár dny provedl internetový zpravodajský časopis Politico, když požádal o názor na třicet vědců, intelektuálů a spisovatelů.

Několik expertů odpovědělo právě v tom smyslu, že se světu vrátí důvěra k vědě a k odbornosti. Zejména v USA, ale leckde jinde politici totiž vědu a odbornost v současné době akceptují jen tehdy, když ona (věda) nějak podporuje jejich cíle, v opačném případě vědecká doporučení neposlouchají nebo je zpochybňují, přičemž tato situace trvá už dlouho v oblasti klimatologie a nyní se projevila neblaze i při opožděném řešení pandemie.

Jeden z respondentů ankety, učitel a spisovatel Tom Nichols, autor knihy „Smrt odbornosti“, říká, že nyní jsou Spojené státy „neseriózní zemí“, která mimo jiné svěřila nejvyšší, tj. prezidentský úřad v zemi TV šoumenovi a tím spustila „populistický útok na školené úředníky a jejich odbornost“, přestože obojí je zásadní pro funkční vládnutí v zemi. Podle Nicholse by pandemie mohla donutit lidi k tomu, aby si uvědomili, že odbornost je důležitá. A taky že vládnutí je záležitost pro seriózní lidi.

O něco dál jde další respondentka, ředitelka právní firmy Sonja Trauss . Podle ní byly „pravda, a její nejpopulárnější vyslanec, věda“ v USA na sestupu v důvěryhodnosti déle než celou generaci, přičemž v zemi vládla politická „debata“, jejíž účastníci se tvářili, že mají pravdu, ale jakousi „instinktivní“pravdu, tedy takovou, kterou nemohli dokázat žádným známým způsobem – ani logikou, ani citací vědy apod. Vládnul „politický diskurs, který se obejde bez skutečné pravdy a faktů“, píše Sonja Trauss. „Ropný průmysl vedl po celou dekádu válku proti pravdě a vědě, (a předtím to dělal průmysl tabáku). Všechno tohle nakonec nyní vedlo k situaci, v níž „republikáni mohli tvrdit, že zprávy o koronaviru vůbec nejsou žádná věda, ale jen pouhá politika, a mnoha milionům lidí to připadalo rozumné“. Situace se však bleskově změnila a vzápětí se tytéž miliony rychle začaly zajímat o vědu, o to, co to je exponenciální růst a jak funguje virus. Všichni vidí (a snad si uvědomují), že nerespektování vědy se může strašlivě nevyplatit. Podle Sonji Trauss se v příštích letech bude důvěra ve vědce obnovovat.

Jistě, bylo by skvělé, kdyby politici byli svými voliči nuceni respektovat názor vědců a nesměli si jen tak pouštět ústa na špacír. Takový návrat ke zdravému rozumu by se velmi hodil i u nás, v Česku. Jenže se zatím nezdá, že by se u nás Rozum nějak vehementně chystat uchopit se žezla. Situace se jeví tak,   že čeští vrcholoví politici, jako je ministr Havlíček nebo premiér Babiš, se nehodlají zabývat promýšlením nějakých změn, které by vedly k  lepšímu,  bezpečnějšímu  ekonomickému  modelu, než je ten dnešní.  Mluví spíš,  jako kdyby se chtěli co nejrychleji  a nejpřímočařeji vrátit k systému, který tu máme v posledních letech a který nefunguje. Lze tušit, že oni, a mnozí další politici, chtějí pandemické krize využít spíš k nějakému tomu obohaceníčku. Naomi Kleinová ten přístup nazývá výstižně „kalamitní kapitalismus“.

 

https://www.politico.com/news/magazine/2020/03/19/coronavirus-effect-economy-life-society-

Reklama