Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Francouzská hra o klima se komplikuje

Do hry vstupuje další hráč: znepokojená veřejnost

Je to pár dní, co jsem si tady stěžoval, že se ve Francii opět nepovedlo prezidentu Macronovi nějak podstatně zabodovat v oblasti boje proti přehřívání planety Země a změnám klimatu. Macron chtěl zvýšit daň z motorové nafty a podporovat přechod na elektromobilitu, ale velké skupině Francouzů se to nelíbilo tak silně, že vyrazili do ulic a bouřili, bouřili a bouřili všemi možnými způsoby, dokud Macron neustoupil. V ten moment se zdálo, že nějaký postup v zachraňování klimatu  je ve Francii zas na pár let passé. Jenže takřka vzápětí se situace opět mění: do hry vstupují  noví hráči a dost důrazně naznačují, že by celý příběh ještě nemusel skončit tak docela špatně. 

Situace se zamotává

Čtyři francouzské nevládní organizace se rozhodly, že podají žalobu na francouzskou vládu – kvůli tomu, že nedostatečně koná ve smyslu záchrany klimatu. Na podporu této žaloby také sepsaly a zveřejnily petici, kterou podle oficiálních informací podepsalo více než 1,7 milionu lidí.

Těžko soudit, ale mně připadá, že skoro dva miliony lidí je hodně  i v lidnaté  Francii a že tedy  petice má  (bude mít) svou nepochybnou váhu i v nejvyšší francouzské politice. 

Ovšem,  ty  nedávné spektakulární protesty žlutých vest, spojené s různým pálením a čouděním, vytrháváním dlažebních kostek a jejich  vrháním na neopatrně se přiblíživší  policisty, mají  v sobě zabudovanou vyšší míru naléhavosti.  Cítíme, že podepsat nějaký dobře zformulovaný text je o hodně snazší, než  se zúčastnit aktivně ne-pokojné  demonstrace a přitom se  nechat  polít ledovou vodou,  případně i zmlátit a třeba i zavřít.  Na druhou stranu lidé,  kteří petici podepisují, vědí co činí a  mají k podpisu dobré důvody (letošní rok byl údajně ve Francii vůbec nejteplejší s velkými vedry v létě).  A připočítáme-li žalobu, která – předpokládám – není jen marketingovým plácnutím do vody, mají akce ve prospěch klimatu taky velkou váhu.   Vláda určitě nemá ráda násilnosti v ulicích, ale  soudní projednávání  vlastní politiky rozhodně taky nevyhledává.   

Vláda v dvojím ohni

Asi se nedá říci, že by petice a žaloba byly nějakou přímou odpovědí na akce Žlutých vest. V té velké politické hře ale do jisté míry určitý protinázor představují. Pokud žluté vesty veřejně vykřikly, „My chceme a potřebujeme k životu levnou naftu “, pak text petice sice neříká přímo: „Vládo, uval na tu zatracenou naftu nějakou daň“, ale určitě  vyjadřuje cosi na tento způsob: „Vládo, koukej už konečně udělat něco účinného s tím oteplováním“!  A co účinného může rozumná vláda udělat, chce-li omezit pálení fosilních paliv? Ekonomové jsou si jisti: zdanit je.

Jenže tahle možnost právě rozběsnila  Žluté vesty.

V každém případě se Macron se svou vládu v tuto chvíli  ocitli v křížové palbě dvou velmi silných a nebezpečných skupin. Když situaci dost zjednoduším, vynořuje se mi jako hlavní otázka: může vláda  požadavky  těchto dvou skupin nějak smířit, dá se najít kompromis? 

Snad ano.  A ono to není zas až tak neproveditelné. Aktivistka Toussaintová o tom říká: „Žluté vesty chtějí především sociální spravedlnost a finanční spravedlnost. Přitom sociální spravedlnosti se nepřiblížíme bez akce na záchranu klimatu. Globální oteplování posiluje nerovnost a ty nejzranitelnější zasahuje nejdřív. Ničí naši ekonomiku a naše území. Takže je vhodné řešit oba problémy a požadavky současně. “

Pokud bychom tedy zůstali u toho, že daň je opravdu to nejrozumnější pro-klimatické opatření, pak by tato uhlíková daň měla být doprovázena vhodným typem kompenzace pro ty zdaněné tak, aby se mohli nějak zařídit v nové situaci a nedopadal na ně jen ten pomyslný bič. V podstatě jde o to výtěžek daně nějakým přiměřeným způsobem vrátit lidem (ano, rozdat) a učinit tak daň stravitelnou a dokonce v některých skupinách i vítanou.

P.s.:

Ještě aktualizace z neděle. Podle francouzského zpravodajského portálu France 24. se  pod  „pro-klimatickou“ petici už podepsaly téměř 2 miliony lidí, což je údajně nejvyšší počet podpisů v historii petic ve Francii a podstatně víc, než měla podobná petice Žlutých vest (1.1 milionu podpisů). 

 

https://www.france24.com/en/20181229-record-breaking-petition-bring-french-government-court-climate-change

https://qz.com/1507841/petition-to-sue-france-over-climate-change-is-signed-by-1-7-million/

 

 

Reklama