Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Green Deal není vůbec mrtev, pánové!

Oblíkni svetr, šetři plynem a neživ Putina!

Putinova válka mimo jiné ještě víc zamotala už poměrně nepřehlednou situaci v energetice a přinesla nové otázky. Například: Je logické maximálně omezit nákup ruského plynu a ropy a přestat tak financovat z našich peněz ruský vpád na Ukrajinu. Ale budeme se kvůli tomu vracet k uhlí? Někteří naši politici si zjevně myslí, že ano, Green Deal je prý mrtev. Já se přikláním k tomu, že rozumná strategie je jiná, a že ozeleňování energetiky a ekonomický bojkot Putina nejsou v rozporu, naopak, vzájemně se docela dobře podporují.

Plyn nemá perspektivu 

Fakt je, že zemní plyn je klimaticky o trošku méně nebezpečný než uhlí, ale rozhodně není dlouhodobě klimaticky přijatelný. Takže  dřív nebo později bude stejně potřeba se ho zbavit. Z toho vyplývá, že omezíme-li využívání  plynu z Ruska,  uškodíme  Putinově „speciální operaci“  a současně postoupíme dopředu v ochraně klimatu. Kdybychom  se však chtěli zbavit plynu a vrátili bychom se k  uhlí, zasáhli bychom Putina, ale současně i sami sebe, protože bychom si ztížili a zhoršili situaci klimatickou. Proto vidím jako rozumný názor, že nejlepší je konečně už opravdu a hned začít s úsporami na všech energetických frontách, a maximum sil vložit i do budování  obnovitelných zdrojů (protože  ty umožňují neplatit Putinovi a přitom neničit dál klima), s tím, že krátkodobě bude třeba kupovat plyn odjinud než z Ruska,  prozatím neukončit provoz v některých  uhelných  elektrárnách  a také pokud možno zatím prodloužit život  jaderným  elektrárnám  v Německu.

Ale to neříkám nic nového, takhle podobně to vidí třeba hnutí Duha, Mezinárodní energetická agentura nebo Luděk Niedermayer, v tomto směru asi náš nejkompetentnější politik.

Životodárné a mírumilovné úspory

Takže teď už přidám jen jeden malý postřeh.

Mně se velmi líbí, že by bylo možné porazit Putina chytrostí a  mírovými prostředky a současně ještě vylepšit naši situaci ve směru ochrany přírody. Věřím, že  podobné pocity jako já mají i jiní.  Ale znepokojuje mě jedna věc: Když  možnosti  úspor bude projednávat Evropská komise a když dospěje k nějakému pozitivnímu závěru ( tj. že by bylo dobré omezit dovoz plynu i nějakým domácím šetřením), mám strach, že  český člověk, stále evropsko-skepticky naladěný, takový návrh neskousne. Navíc už slyším ty politiky – známé profláknuté firmy –  jak začínají zase remcat, že „Brusel chce s pomocí úsporných opatření slušné české občany připravit o zdraví a snad i o život,“ nebo nějakou podobnou hovadinu.

Proto navrhuji, aby se lidi, kteří chtějí Putinovi opravdu zasolit, a napomoci ukončit ukrajinskou válku,  domluvili a vytvářeli rozličné  úsporné iniciativy bez požehnání shora, pokud možno i s  vtipem, jenž je našemu národu tak milý a vlastní. Já bych takovou možnou iniciativu nazval pracovně třeba Oblíkni svetr, šetři plynem a neživ Putina!, ale vůbec nepochybuji o tom, že z lidu vzejdou vtipnější a přiléhavější názvy.

A možná že už vzešly, třeba to jen nevím!

https://www.iea.org/news/how-europe-can-cut-natural-gas-imports-from-russia-significantly-within-a-year

 

 

 

 

Reklama