Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Jsem klimaignorant, ale léčím se

Ač nedovzdělanec,  chápu, že klimatická změna je důležitá věc. Méně už chápu, proč ji lidstvo tak silně zanedbalo (když je tak důležitá).   

 

 

Ve stavu podráždění jsem onehdá napsal, že v Čechách kvete klimatické ignorantství, ale teď, když se nad tím s odstupem zamyslím, tak musím vidět a uznat, že ono je docela obtížné nebýt klimaignorantem; ba  je snad až nemožné, aby klimaignorantství nekvetlo, když celý ten klimatický problém je tak strašlivě rozsáhlý. Chcete-li pochopit přírodní okolnosti a  příčiny, musíte znát matematiku,  fyziku, chemii, počítačové modelování a snad další přírodní vědy, hydrologii, ekologii atd. A  chcete-li pochopit i důsledky, jaké to může mít na lidskou společnost, pak se i pánové Metelka s Tolaszem stávají klimaignoranty spolu s námi, tj. prakticky celým zbytkem národa. Vždyť ty důsledky budou (zřejmě) zasahovat do zdravotnictví, lesního hospodaření, chráněných ekosystémů, dopravy, ekonomie jako takové (pochopitelně zvláště do zemědělství a potravinářství) a do mezinárodní politiky a ve svých důsledcích  posléze nejspíš i do do vojenství. Řešení by měla přinést politika s pomocí práva a etiky…
Takový objem znalostí a moudra v Čechách dnes nezvládá prakticky nikdo. S jednou výjimkou, samozřejmě. (Jeho jméno asi tušíte, avšak já je zatím nebudu vyslovovat, určitě se k němu ještě dostaneme).

Pokud jde o mě, o té přírodovědné stránce měnění klimatu nemám  ani páru. Naštěstí pro mě i pro vás-čtenáře  o ní prakticky vůbec nehodlám psát.
Hodlám psát spíše  o té druhé části, pojednávající o tom,  co my lidé s tím uděláme, jak s tím naložíme, proč jsme s tím už dávno něco neudělali. A jak to na nás případně dopadne.
Ne že bych snad v této oblasti měl znalosti výrazně větší než v té oblasti první, ale zajímá mě to, přijde mi to krajně  důležité,  a tak bych to zkusil jako svého druhu průzkumník: nikdo jiný než různí ekoaktivisté  o to tady nestojí, televize i noviny (až na čestné výjimky) na to dlabou, takže tím snad nic nezkazím. 
 
Samozřejmě,  nejsem zdaleka tak nezaujatý, jak bych možná měl být :  už teď, aniž bych vůbec začal sepisovat svůj zápisník, jsem spíše klimaalarmista,  navíc tím pádem  pochopitelně i ekofašista a ekoterorista ( sice zatím spíš takový umírněnější,  projevujcí  se  hlavně tím, že jezdím dost často vlakem, na zahrádku nestříkám pesticidy a vloni jsem vyrobil ptačí budku, ale i tak!! )  

Reklama

Na druhou stranu mám i svoje dobré vlastnosti:  jsem nedůvěřivý a podezíravý, například. Takže by se možná dalo říci,  že jsem taky klimaskeptik, pokud bychom toto označení nerezervovali pro lidi, kteří mají nějaké smysluplné argumenty (domnívám se, že skepse musí být něčím podložená).

K mým přednostem patří také  to, že  jsem nezávislý (nemám zaměstnavatele, šéfa, ani inzerenty), nedostávám honorář od nikoho (Greepeace by mi ostatně ani nic nedali, hádám).  Jako pracující živnostník, navíc už v důchodu, si to můžu rozházet prakticky s každým v této malé pohledné zemi, kromě  našich sympatických  klientů a  Finančního úřadu pro Prahu 4. 

 
Jako klimaignorant si také mohu dovolit určitý autorský luxus:  nehodlám  nabízet žádné odpovědi (nejsem žádný prezidentský kandidát, abych musel všechno vědět), takže spíše tady budou probíhat jakési úvahy, budou se hledat souvislosti a také budou  padat otázky.
Na vás, milí spoluignoranti, budou odpovědi.