Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Nemohli byste, prosím, volit maličko prozíravěji?

Klimaticky rozumnou vládu nám sem žádný Brusel nedosadí. Musíme si ji sami zvolit.

Čím to, že to u nás pořád tak neslavně dopadá? 

Mám takové podezření, že český volič si vybírá své zástupce podle toho, jak se mu kdo líbí. Jestli to je bourák, který ve vhodnou chvíli vypustí nějakou peprnost, nebo jestli je to „rodák z našeho kraje“, případně jestli to je nebojsa, který neustoupí, ani když na něj z Prahy pošlou tankovou divizi. Pravda, sem tam se najdou i voliči, kteří přihlížejí k rozumovým schopnostem dotyčného kandidáta. Ale tím už racionalita končí. Český volič si stále myslí, že zvolí někoho, kdo vypadá, že disponuje potřebnými schopnostmi, a tento dotyčný zvolený pak už bude podle potřeby řešit problémy, tak jak přicházejí.

Jenže tak to bohužel nefunguje. A mě rozhodně znepokojuje fakt, že tento způsob volby poslanců nesměřuje k zvolení nějaké klimaticky rozumné vlády. Nejsme totiž v Německu, kde všechny strany až na jednu měly před volbami nějaký promyšlený klimatický program. U nás jsou pořád v politice zástupy lidí, kteří vůbec nevědí, která klimaticky bije. A takoví lidé , kteří absolutně neví, co se s naší planetou  děje, nemohou přistoupit k řešení klimatických problémů nějak smysluplně. V lepším případě se budou problémům vyhýbat, v horším budou odmítat použitelná řešení nebo vyrábět hlouposti.

A to si už nemůžeme dovolit.

Co bych navrhoval?

Abychom volili lidi, kteří se v problému vyznají, a sledují i to, jak si vedou v jiných zemích. Ale nemusí to být nutně členové nějaké eko-strany – Zelených  nebo LESa. Může to být i některá jiná strana, která problém nepřehlíží a má  pár schopných lidí znalých problematiky. Taková situace je například v TOP 09,  navíc TOPka spolupracuje dosti často právě se zmíněným LESem, který má podobně disponovaných  lidí vícero.  Poněkud levicovější  a také kvalifikovaný přístup nabízejí  třeba  Piráti ( i když chápu, že zařazení k levici možná je zde asi dosti přibližné) a v úvahu přicházejí i  Lidovci.

Máte-li však zájem o nějaké konkrétnější doporučení, jedno bych měl! Nebudu hodnotit volební programy, jak jsem to udělal před minulými volbami. Využiju faktu, že studentská aktivistická skupina Fridays for Future letos před létem posoudila  skutečné praktické konání politických stran v českém parlamentu, a to pak  ohodnotila standardními školními známkami od jedničky do pětky.

Odkaz na vysvědčení připojuji dole, zde jenom potvrdím, co už asi tušíte: strany dopadly velmi neslavně, ba hanebně. Většina obdržela za 5, ( konkrétně ANO, ODS, KSČM i SPD; ANO tam známku nemá vyjádřenou číslicí, ale z kontextu vyplývá nedostatečná). Top 09   prospěla  s dostatečnou (tj. za čtyřku) a nejlépe dopadli průměrní Piráti a Lidovci (oba za 3).

https://fridaysforfuture.cz/vysvedceni-stran/

Reklama