Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Pan Skopeček z ODS zachraňuje spalovací motor

Černý humor, pokrytectví a čirá nestoudnost v domácích ohlasech na „Emisní balíček“ EK

Už je to skoro tři týdny, co Evropská komise předložila svůj Emisní balíček coby doplněk Zeleného plánu pro Evropu. První české reakce nepřekvapily, těžko by někdo čekal  nadšení (kdo by v Česku chválil Brusel, že) nebo nějaké pronikavé myšlenky (kdo by si pronikavými myšlenkami kazil předvolební kampaň, že). Z některých médií přesto vylezly dosti rozumné reakce; jinde jsem narazil na tradičně  až groteskní „názory“, dokazující jen bezbřehou neznalost problematiky, omezenost a sobectví dotyčných.

Ale to už dneska  nepřekvapí.

xxxxx

Například Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory, pronesl několik velmi podivných výroků. Mě nejvíc zaujalo tvrzení, že v „budoucnu by se nám mohlo stát, že bychom relativně zchudli“, načež na doplňující otázku moderátora z Českého rozhlasu prohlásil, že „..my bychom sice absolutně zbohatli, ale ostatní by mohli zbohatnout ještě víc!“ To jsou opravdu zvláštní starosti v době, kdy jde tolika lidem ve světě i u nás o živobytí a mnohým přímo o život. Jestli to byl vtip, tak hodně drsný a hodně černý.

Ještě o trochu více mě vyděsil  výstup, který předvedl expert pro ekonomiku ODS Skopeček v České televizi. Vydal se tam bojovat proti „zeleným nesmyslům, přicházejícím z Bruselu“. Mluvilo se o konci aut se spalovacím motorem. „Já prostě nechci připustit,“ řekl Skopeček, „aby čeští občané kvůli takto rychlému nesmyslnému absurdnímu plánu přicházeli o práci…“ a o chvíli později doplnil: „Je to klíčový náš zájem, abychom automobilový průmysl ochránili“.

Pomíjím fakt, že liberální ekonom ( jak se pan Skopeček sám označuje), by snad neměl chránit průmysl, (to  má ideologicky zakázáno), ale trh. Víc mě teď bere otázka, CO přesně  chce chránit. A taky KOHO chránit. Majitele firem nebo nás, občany? A před čím chce koho chránit? Že by chtěl chránit občany před nedostatkem škodlivých plynů ve vzduchu? Aby se jim z náhlého přílivu zdravého vzduchu  nezatočila hlava? Nebo chce spíš chránit výrobce před nemilou změnou?

Střízliví ekonomové říkají, že takováto situace, kdy dochází ke  změnám pravidel a poptávky, znamená pro firmy vždy velkou příležitost lépe se prosadit v nových podmínkách. My v Česku si  už léta stěžujeme, že náš průmysl a snad nejvíc ten automobilový vykonává v rámci mezinárodní dělby práce více méně podřadnou funkci. Teď dostává příležitost to změnit a  vymanit se z té nepopulární a nevděčné pozice pouhé MONTOVNY.  Některé firmy jsou připravené,  na změnu se těší, a o žádnou ochranu nestojí  (například Škoda auto).  Jenže pan Skopeček je proti. On šanci nevidí a chce bojovat za ten současný, resp. minulý stav, stokrát zkritizovaný a odsouzený. Vlastně slibuje českým voličům, že udělá všechno pro to, aby český průmysl zůstal tím, čím je – tou proklínanou montovnou.

Na dort z hlouposti přidal pan Skopeček posléze  ještě třešničku nestoudnosti. Durdil se, že komise to naplánovala moc rychle, že ten spěch je nežádoucí. Ale jak by komise neměla spěchat, když už zbývá tak málo času na záchranu?? Vždyť nejen aktivisti, ale hlavně vědci říkají pořád, že na zachování  jakž takž normálního podnebí zbývá posledních pár let! Nejednali jsme dost rychle, nesnižovali jsme emise, když jsme mohli a měli. Zbytečně jsme ztráceli čas. A ten čas, pane Skopečku, jsme ztratili tím, že lidi jako jste vy, zdržovali všemožně jakoukoli záchrannou akci a bohužel se jim to dařilo  v mnoha zemích celého světa včetně Evropy takřka třicet let !!!

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/221411000370716/obsah/852741-tema-dne-postoj-ceska-k-emisnimu-balicku

Reklama