Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Proč to u Miloše Zemana na chalupě vypadá jako v márnici

Názory prezidenta republiky na neuspokojivou světelnost úsporných žárovek

Miloš Zeman, český prezident, se k úsporným žárovkám  nevlídně vyjádřil už vícekrát.  Po kratším hledání jsem našel tři takové nevstřícné výroky: jeden z prezidentské kampaně v chatu na Novinky.cz, druhý v Českých Budějovicích v besedě s občany. Nejdůležitější – neboť nejreprezentantivnější- pronesl na význameném  fóru, koncem února přímo v Evropském parlamentu. Řekl: (citace podle ČTK) toto:

 „Můj evropský sen nezahrnuje nesmyslnou směrnici, jako například směrnici o úsporných žárovkách. Jednu z nich mám na své chalupě a vypadá to tam jako na hřbitově nebo v márnici, takže mluvím ze své vlastní zkušenosti.“

Musím říci, že mě pan prezident tímto výrokem příliš ani nepobavil, ani nepotěšil, spíš možná až zarmoutil. Pan prezident, ač europeista, zde totiž hraje oblíbený, ale nehezký český sport: nejdřív něco zvorat a pak z toho obvinit EU. Od prezidenta bych si představoval víc!  

Reklama

 Proč vůbec prezident mluví o hřbitově? Na hřbitově ve dne  šajnuje slunce, takže je tam světla místy až moc. Tudíž pokud to vypadá v prezidentově chalupě jako na hřbitově, je to spíš otázkou bytového designu než svícení. ( Kdo  nechce mít doma hřbitov, ať si nedává místo popelníku urnu, rovněž není vhodné používat  náhrobní kámen místo konferenčního stolku a podobně.) Ono ani v márnici není nutně šero. Ale budiž, docvaklo nám, že prezident chtěl navodit představu studeného, možná i slabého světa. A z tohoto neuspokojivého stavu obvinil EU. 

Jenže  prezidentovy  kritické šípy,  mířící směrem Brusel, míří špatně. Nelze totiž přijmout myšlenku, že Brusel zavinil, že u Zemanů v seknici je špatně vidět. Za to EU nemůže.  Má-li pan prezident doma slabé nebo studené světlo, je to  spíš chybou jeho vlastní. S použitím kompaktních zářivek nebo led -žárovek  se dá vytvořit osvětlení, co do síly i teploty /barvy světla naprosto stejné jako z klasických žárovek. Patřičná žárovka se však musí správně vybrat, chce to  zkombinovat  kelviny/barva světa / a lumeny /světelný tok či svítivost. Mimochodem, EU má na svých stránkách interaktivní průvodce pro nákup usporných žárovek (!). Led žárovka, která svítivostí i barvou světla odpovídá klasické žárovce 60w, se dnes dá koupit za 180 korun.  

 
A  teď to nejdůležitější: když nové žárovky seknici osvětlí,  proč by  potom směrnice EU měla nemít smysl?
Já bych zde – jako pátrající klimaignorant – nejprve nadhodil možnost, že směrnice smysl má. Předpokládám, že smyslem neboli úmyslem směrnice jsou úspory energie. Smyslem úspor energie je pak obvykle omezit znečištění vzduchu, které vzniká spalováním uhlí v elektrárnách, čili také  uspořit  i to palivo, které se tím pádem ani nemusí vytěžit, a konečně šetřit ohrožené klima, což nás zde eminentně zajímá.
A na první pohled se zdá, že k úsporám dojít musí, když nové žárovky spotřebují daleko méně elektřiny než ty staré. (Zhruba něco takového si ostatně myslí plno států, které buď  staré žárovky podobně jako EU zakazují, nebo stanovují takovou normu, která starou žárovku vyřadí ze hry: Švýcarsko, Kanada, USA, Izrael, Jižní Korea, a další). Navzdory všem předpokladům ale není úplně  vyloučeno, že touto cestou se kýžená energie nakonec stejně neuspoří (či snad toto měl prezident na mysli?)

Ono totiž sice bezpochyby platí, že kdyby se všechny staré žárovky nahradily úspornými žárovkami/zářivkami, došlo by okamžitě k výrazným úsporám energie, ( s novou „ledkou“ spořím až 90% energie), ale za čas by se mohly věci změnit. Háček spočívá v tom, že když se tyto nové žárovky zavedou, a když se následně zjistí, že svícení se tím pádem stalo levným, mohlo by se začít svítit víc. Například bezpochyby na obecní úrovni by dříve nebo později občané leckde došli k názoru, že různá zákoutí by měla být  z důvodů bezpečnosti řádně (tj. lépe) osvělena. A bude-li se úspornějšími zdroji svítit více, než se předtím svítilo, úspora nemusí nastat. (Podobně například zvýšení efektivity motorů aut a snížení spotřeby benzínu může vést k častějšímu užívání automobiů i pro cesty, které by se jinak nevykonaly nebo by se konaly např. hromadnou dopravou.)
Což by pro ochranu klimatu nebylo dobře.

Dobře, možná že zákaz přecjen není vhodným nástrojem úspor energie. Ale který to tedy je, ten vhodný?

P.s.: Evropský interaktivní vyhledavač je zde:  http://ec.europa.eu/energy/lumen/wizard/index_cs.htm
Mimochodem, připadal mi (snad je to jen pocit) trošku zastaralý a ne úplně šikovný. Měl snad toto český prezident na mysli?