Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Co by měl každý správný ekonom vědět o planetárním klimatu

neboli druhý díl pojednání o výrocích Tomáše Sedláčka

K té zdejší mojí poslední glose dostalo se mi ohlasu, že byla příliš ledabylá a příliš šitá horkou jehlou, až byla prý nespravedlivá k panu Sedláčkovi. Například prý správně hodnotil, že zmenšení HDP by bylo dobré pro klima atd. A já jsem ho za to prý „strhal“.

Nu, sebekriticky uznávám, že byl ten můj blog dost rychle napsaný a řekl bych, že snad  i nedostatečně argumentačně podložený. Když dovolíte, tak bych to teď zkusil napravit a doplnit.

Konkrétně bych se pokusil uchopit přesněji Sedláčkovy výroky „trošičku přestat vyrábět“ a „trošku zpomalení ekonomiky“. Není jasné, co přesně měl mluvčí  na mysli, ale řekněme, že by šlo o desetiprocentní pokles světového HDP. Takový sestup by snad mohl mít na klima nějaký  ( ne negativní) vliv, ale nesmělo by to být jakýchkoliv deset procent HDP. Muselo by to být spíš těch uhlíkově intenzivních nebo přímo nejintenzivnějších deset procent ekonomiky! Neboli, asi by to muselo být těžba a pálení uhlí.

Jde totiž o to, že klima se nezhoršuje jakoukoli ekonomickou činností, ale tou činností, při níž se pálí uhlí a ropa a do atmosféry uniká oxid uhličitý.  Ten  především oteplování způsobuje. A tento CO2 má jednu nepříjemnou vlastnost, s kterou laikové obvykle nepočítají. On (ten uhlík) z atmosféry mizí jen velmi pomalu. Ukládá se v atmosféře, a jeho množství tam postupně narůstá. (Ano, ukládá se také v oceánech a v rostlinách, případně v půdě, ale to bohužel není nějaké „zásadní nebo trvalé odbourávání“).

Můžeme tedy vycházet ze skutečnosti, že hlavně z  pálení ropy nebo uhlí  se do atmosféry dostává další a další uhlík. Pokud bychom trošku, ale trvale snížili výrobu (a přitom také emise), tak by se růst teploty na planetě o něco málo zpomalil, protože bychom jakoby přikládali do těch planetárních kamen trošku míň. Ale rozhodně by se růst teploty nezastavil a už vůbec se nedá říct, že by se tím zlepšilo klima ( což se praví v titulku k rozhovoru na stránkách Českého rozhlasu). Pouze by se zpomalilo zhoršování a to bych tedy neoznačil za zlepšení. Proto taky klimatologové nebo klima-aktivisté nemluví o potřebě zpomalení ekonomiky, a dokonce ani o  tom, že by se trošku snížily emise, ale rovnou o snížení emisí k nule.

K tomu ještě příklad  klimaticky neškodné a klimaticky vražedné ekonomiky.  Některá výroba (třeba výroba vyřezávaných soch z lipového dřeva, ručně šitých bavorských kožených kalhot, nebo třeba pletených vrbových košíků) je klimaticky naprosto  skvělá, takovou není třeba omezovat. Naproti tomu výroba elektřiny z uhlí je klimaticky devastující a tu taky chtějí klimatičtí aktivisté co nejrychleji přímo zastavit.

A když už jsme u toho uhlí, ještě bych snad  poznamenal, že poškozování klimatu a poškozování lidského zdraví různými škodlivými emisemi z různých procesů jsou dvě různé věci, které je  dobré rozlišovat. Lidské zdraví poškozuje například cigaretový kouř, ten myslím není klimaticky škodlivý. Nebo taková síra ve vzduchu – i ta je zdraví škodlivá, ale klimaticky nevadí, spíš naopak. Bohužel pálení uhlí škodí hned v obou směrech. Ničí intenzivně planetární klima, a jinými složkami kouřových zplodin (například rtutí) taky poškozuje zdraví lidem, kteří tyto zplodiny dýchají. Zaměňování hygienické kvality ovzduší a klimatické situace je bohužel dosti časté nejen u ekonomů, ale i u novinářů a politiků.  Například  větu, která obsahuje tvrzení „zlepšilo se klima“ vložil Sedláčkovi do úst asi některý redaktor Českého rozhlasu. Přesnější by bylo „snížil se obsah škodlivin ve vzduchu“.

A poslední poznámka. Proč prý píšu o Sedláčkovi a ne o Klausovi, který měl na celou klimatickou situaci u nás daleko horší vliv než Sedláček.  Nu, to je snad každému jasné, že  ekonom Klaus nadělal nesrovnatelně víc škody než teď tady ekonom Sedláček.  A asi  v tom to je: pan Sedláček je nadějný, kdežto pan Klaus je beznadějný.

__________________________________________________________

Zde ještě připomínka, co to řekl pan Sedláček v tom Českém rozhlase.

Vemte si třeba Greta,“, říká Sedláček. „Co chtěla po celém světě, aby se trošičku zklidnil, aby trošičku přestal vyrábět a přestal kazit a špinit vzduch. Tak to se jí vlastně splnilo měrou o hodně větší, než si podle mě představovala ve svých nejdivočejších snech. Ona chtěla trošku zpomalení ekonomiky a nakonec se stalo to, že během několika málo týdnů se celosvětová ekonomika zastavila.“

https://plus.rozhlas.cz/lekce-pozitivniho-mysleni-tomase-sedlacka-lide-se-zklidnili-zlepsuje-se-klima-a-8173775

Reklama