Reklama
 
Blog | Jiří Papoušek

Jak se správně bouřit, aby to nemělo žádný účinek

Chceme či nechceme Putinův plyn?

Skupina klimatických aktivistů Extinction Rebellion (tj. Rebelie proti vyhynutí) vytvořila kampaň s názvem 3°C stupně pro Ukrajinu – nechceme Putinův plyn. Navrhují lidem, aby snížili spotřebu plynu, což by v důsledku snížilo příjmy Putinova Ruska (využitelné pro válečné účely) a přitom i pomohlo strádajícímu planetárnímu klimatu.

Aktivisté se rozhodli, že svůj nápad budou propagovat mj. s pomocí blokád dopravy. Pokud je mi známo, zastavili asi na patnáct minut dopravu v Praze na magistrále, čímž na sebe upozornili, dále také vyvolali zuřivost některých automobilistů, a konečně i zaujali novináře Jiřího X. Doležala, který o nich a jejich aktivitě pak napsal velice nepřátelsky laděný text do internetového deníku Forum24.

Nebojte, nebudu to rozebírat celé, jen pár důležitých míst.

Teroristi – rebelové – hodní chlapci

Pan D. píše, že blokáda dopravy byla teroristickým činem, a to je pochopitelně podstatný omyl (nebo lež). Skutečný  teroristický čin využívá násilí, nebo hrozby násilím. Aktivisti však neházeli molotovovy koktejly ani granáty, neblokovali dopravu na dlouhé hodiny jako řidiči kamionů a nesložili na vozovku hromady hnoje, jak to rádi dělají zemědělci. Zastavili provoz vlastními těly a násilí proti nim spíš použili omezení řidiči.

Dobrá, ale jestli to tedy nebyl  teroristický čin, co to tedy bylo ?  Byla  to šikana?  Neohleduplnost?  Projev zoufalství?  Nezdvořilost? Nevychovanost? Určitě to není milé chování vzorných  mládenců a slečen. Toto je  rebelie neboli jakýsi druh vzbouření se, a při takovém  bouření se holt obvykle nějaká ta norma porušuje. Ti hodní a učesaní  mladí lidé bohužel v praxi málo prosadí, jak můžeme například vidět na působení  naší strany Zelených.

Nevinní automobilisti ???

Pan D. si dál stěžuje, že dopravně blokováni byli lidé naprosto nevinní, nemající nic společného s ničím nekalým.  A to je další plácnutí, s nímž nelze souhlasit. Fakt, že stát automobilismus u nás stále podporuje a dalo by se říci, že i chrání, neznamená, že automobilismus ve své dnešní přebujelé podobě nezpůsobuje žádné problémy a že každá jízda autem se spalovacím motorem není v konečném důsledku a součtu cestou do pekel.

Auto se spalovacím motorem totiž:

1. otravuje vzduch toxickými spalinami. V některých místech je to znát víc, v některých míň. Máme v Praze (například v okolí magistrály a jinde ) místa, kde znečištění  vzduchu překračuje dlouhodobě normy, stanovené hygieniky pro vzduch k dýchání.

2. emituje oxid uhličitý (CO 2), a tím přispívá ke globálnímu oteplování a podílí se na rozvíjející se klimatické krizi.

3. využívá k provozu ropné produkty, naftu či benzín, tj. nakupuje je, čímž dosti pravděpodobně podporuje buď Putinův režim nebo některý jiný, rovněž málo pěkný režim (Irán, Saúdská Arábie atd. ).

Každé omezení automobilové dopravy přinese hned tři dobra: čistší vzduch pro chodce a obyvatele vůbec,  zdravější  klima a  pomoc v boji proti Putinovu bezpráví a krutosti.

Svoboda pohybu, svoboda znečišťování, svoboda protestu

Když takhle někdy mluvím se zastánci bezbřehého automobilismu, a říkám jim, že bych tuto bezbřehost omezoval, metají mi do tváře názor,  že tím omezováním se řadím k stalinistům a pol-potistům, protože jim – řidičům – sahám na základní lidské právo – na svobodu pohybu!

Na to odpovídám takto: Svobodu pohybu vám nikdo nebere, sousedi a sousedky.   Pohybujte se po našem městě třeba každodenně po celý rok a nikdo vás nevyžene, nezadrží, nikdo vám to nezpoplatní.  Já pouze žádám, abyste při tom pohybu  neznečišťovali vzduch, který dýchám, škodlivými látkami. Takže prosím  choďte pěšky, jezděte na kole, vlakem, metrem, tramvají atd. Atd. Anebo si kupte auto na vodík, když to tedy musí být auto! (Pochopitelně do zdůvodnění omezení bych  přidal nyní  i starost o klima a o Ukrajinu).

Světí účel prostředky?

Nepochybuju o tom,  že  přinejmenším někdy platí, že účel prostředky světí!  A to hlavně v případech,  kdy jde o něco lidem velmi prospěšného či bohulibého.  V dnešní době  si téměř nedovedu představit účel  prospěšnější než je záchrana klimatu na planetě Zemi a vypuzení Putina z Ukrajiny.  Takže, řečeno stručně: já to těm Rebelům schvaluju!

Reklama